Przepis 1 KISZENIE BURAKÓW
Składniki:
- 0,70 – 1 kg buraków
- 5 ząbków czosnku
- 1 goździk
- 2 łyżki soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 litr wody
- Koper różyczki (ziarenka)
- Pojemnik: Texsy VS-021-1 i pompa Vacsy
Sposób przygotowania potrawy:
Obrane buraki pokroić na ósemki, ułożyć w słoju TEXSY oraz dodać czosnek, koper i goździk.
W naczyniu zagotować wodę z solą i cukrem, ostudzić do temperatury ok. 50-60 oC,. Następnie wlać zalewę do słoja, zakręcić, nakrętkę ustawić w pozycji vacum i za pomocą pompy odessać powietrze.
Wstawić słój do ciemnego miejsca np. szafka kuchenna na ok. 24-48 godzin.
Przepis 2 KWAS BURACZANY NA OCZYSZCZENIE ORGANIZMU
Składniki:
- 1 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 lit przegotowanej wody
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka grubej soli kuchennej
- 3 goździki
- Gruba kromka razowego chleba
- Dowolny szklany pojemnik Vacsy i pompa Vacsy
Sposób przygotowania potrawy:
Buraki i czosnek obrać. Buraki zetrzeć na tarce tak, aby uzyskać cienkie plastry. Wodę zagotować i studzić, dodając łyżkę soli. Buraki i pozostałe składniki włożyć do pojemnika, zalać letnią wodą, a na wierzch położyć kromkę chleba. Zamknąć pojemnik i odessać powietrze przy pomocy vacSy.
Kwas należy trzymać w ciepłym pomieszczeniu przez 5 dni. Po upływie tego czasu, oddzielić kwas od buraków na durszlaku.
Czysty kwas przechowywać w pojemniku vacSy, a buraki wykorzystać do przygotowania zupy lub surówki.
Przygotowany kwas należy pić (1/3 szklanki kwasu z 2/3 szklanki wody) rano i wieczorem.