Przygotowanie kwasu i zakwasu z czerwonych buraków na oczyszczanie organizmu, wzmocnienie odporności, rewitalizację wątroby, odżywienie flory bakteryjnej w jelitach. Idealnie zdrowy w ciąży, anemii, a także osób w okresie chemioterapii.

Przepis 1 KISZENIE BURAKÓW
 

Składniki:

  • 0,70 – 1 kg buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 goździk
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 litr wody
  • Koper różyczki (ziarenka)
  • Pojemnik: Texsy VS-021-1 i pompa Vacsy

Sposób przygotowania potrawy:

Obrane buraki pokroić na ósemki, ułożyć w słoju TEXSY oraz dodać czosnek, koper i goździk.

W naczyniu zagotować wodę z solą i cukrem, ostudzić do temperatury ok. 50-60 oC,. Następnie wlać zalewę do słoja, zakręcić, nakrętkę ustawić w pozycji vacum i za pomocą pompy odessać powietrze.

Wstawić słój do ciemnego miejsca np. szafka kuchenna na ok. 24-48 godzin.


ZAKWAS

Przepis 2 KWAS BURACZANY NA OCZYSZCZENIE ORGANIZMU

 Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 lit przegotowanej wody
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka grubej soli kuchennej
  • 3 goździki
  • Gruba kromka razowego chleba
  • Dowolny szklany pojemnik Vacsy i pompa Vacsy

Sposób przygotowania potrawy:

Buraki i czosnek obrać. Buraki zetrzeć na tarce tak, aby uzyskać cienkie plastry. Wodę zagotować i studzić, dodając łyżkę soli. Buraki i pozostałe składniki włożyć do pojemnika, zalać letnią wodą, a na wierzch położyć kromkę chleba. Zamknąć pojemnik i odessać powietrze przy pomocy vacSy.

Kwas należy trzymać w ciepłym pomieszczeniu przez 5 dni. Po upływie tego czasu, oddzielić kwas od buraków na durszlaku.

Czysty kwas przechowywać w pojemniku vacSy, a buraki wykorzystać do przygotowania zupy lub surówki.

Przygotowany kwas należy pić (1/3 szklanki kwasu z 2/3 szklanki wody) rano i wieczorem.