Składniki: dzień przed przystąpieniem należy zamrozić wszystkie składniki.

  • Cytryna
  • Banan
  • Pokrzywa

Sposób przygotowania potrawy

Cytryny należy obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki. Starannie ułożyć na blaszce lub tacy, żeby się nie skleiły. Banany również obrać ze skóry i pokroić na kawałki o długości 4 cm, ułożyć je na tacce i włożyć do zamrażarki tak, aby się do siebie nie przykleiły. Liście pokrzywy umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i zamrozić. Nazajutrz wszystkie składniki wrzucić do wyciskarki More Juice Press Frozen.

 

Opcjonalnie:

Cukier dodajemy w trackie „produkcji” lodów – może być trzcinowy lub ksylitol wcześniej zmielony na puder za pomocą młynka MixSy.

Wskazówka:

Skórkę cytryny możesz również zamrozić, zetrzeć na tarce i posypać nią lody! Dodaj na wierzchu listek pokrzywy do dekoracji.

Zalety:

Brak tłuszczu zwierzęcego, naturalny smak  owoców, brak sztucznych barwników…100% natury!

sorbet-pokrzywowo-bananowy-wyciskarka-zepter