Hej,
dzisiaj przedstawiam Wam znakomity przepis na deser Jaglane MONTE (smak taki sam :)) oraz shake Orzeźwiające MANGO wykonanych w niezawodnym Blenderze Zepter ArtMix
Jaglane MONTE
Składniki:
- 12 daktyli
- 2 szklanki mleka
- 100 gr kaszy jaglanej
- 1,5 szkl wody
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Namocz daktyle w mleku minimum 20 minut. Kasze jaglaną opłucz 3 krotnie w zimnej wodzie, przysyp kaszę z woreczka do urządzenia ArtMix i gotuj w 1,5 szklanki wody w programie: NA PARZE ok 12 minut bez użycia koszyka. Do szklanego dzbana ArtMix przelej mleko z daktylami, dołóż wystudzoną kaszę jaglaną i 2 łyżki kakao. Miksuj w programie Manual. Czas 15 sekund, obroty 20.000 i pamiętaj wyłącz temperaturę, możesz tą czynność powtórzyć nawet 3 krotnie ponieważ im więcej razy przemieszasz ten deser dużymi obrotami tym będzie bardziej puszysty i aksamitny.
Orzeźwiające Mango
Składniki:
- 100 gr mango
- 1 banan
- 250 ml jogurt naturalny
- 2 limonki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 kostki lodu
Przygotowanie:
Z połówki limonki wykrój kilka plastrów pozostały owoc otrzyj ze skóry na tarce i wyciśnij z niego sok.
W kielichu ArtMix umieść wszystkie składniki: mango, banan, jogurt, oliwa, sok i skóra z limonki, miód, przyprawy, kostki lodu i miksuj na programie kruszenie lodu, w razie potrzeby czynność tą możesz dwukrotnie powtórzyć.