Najlepiej myć naczynia zaraz po użyciu, możesz to robić zwykłą gąbką i płynem do naczyń. Jeśli nie jest możliwe łatwe umycie bo np. coś przywarło do dna, to napełnij brudne naczynie wodą i pozostaw aż resztki się namoczą i same odkleją. Dodatkowo myj naczynia od wewnątrz okrągłymi ruchami dociskając gąbkę do dna naczynia, po kilku ruchach pozostałości ładnie zaczną się zmywać.
Możesz też taką wodę w brudnym naczyniu zagotować na palniku, wtedy szybciej się odklei pozostałość np. po jajecznicy lub czymkolwiek innym co przywarło do dna naczynia.
Możesz też oczywiście włożyć garnki do zmywarki i do bardzo zabrudzonych naczyń jak najbardziej zalecamy używać zmywarki. Natomiast pamiętaj aby z pokrywki odkręcić termokontroler. W zmywarce jest wysoka temperatura więc mogła by go uszkodzić.
Tak więc, jeśli coś się przypali (co czasem może się zdarzyć jeśli temperatura gotowania była zbyt wysoka) to wtedy wykonaj tą samą czynność z nalaniem wody do naczynia i odmoczeniu przypalonych resztek. Co ważne jak będziesz myć gąbką naczynie używaj okrągłych ruchów dociskając do dna a zobaczysz jak ładnie czyści się całe naczynie.
Pamiętaj dbaj o naczynia Zepter a będą służyć Ci do końca życia.
Możesz utrzymać Swoje naczynia w doskonałej kondycji. Wystarczy, że będzie trzymać się kilku zasad:
- Za pomocą szorstkiej części gąbki myj tylko wnętrze naczynia;
- Zewnętrzną stronę naczynia myj miękką częścią gąbki;
- Aby nie zarysować naczyń Zepter, nie używaj proszków podczas mycia;
- Nie używaj metalowych myjek, ani żadnych metalowych środków do mycia;
- Zwracaj uwagę na temperaturę podczas gotowania.
Suszenie
Jeżeli chcesz utrzymać połysk stali szlachetnej, wytrzyj naczynie zaraz po umyciu za pomocą suchego ręcznika lub aksamitnej szmatki. Jeśli będzie dbać o naczynia Zepter zgodnie z naszymi zaleceniami, będą stanowić doskonałą dekorację każdej nowoczesnej kuchni przez wiele lat.