Jeśli zastanawiasz się, jakie garnki są najzdrowsze, z pewnością chcesz lepiej zadbać o zdrowie swoje i rodziny. Wbrew pozorom garnki mają wiele wspólnego właśnie ze zdrowiem. To w nich gotujesz i przyrządzasz dania każdego dnia. Bardzo ważne jest oczywiście to, co do tych garnków wkładasz. Jednak kolejną, istotną kwestią jest to, w jaki sposób przetwarzasz jedzenie. Smażenie, duszenie, gotowanie na parze… Sposób przyrządzania posiłków ma ogromne znaczenie! Dowiedz się, jak wybrać najzdrowsze i najlepsze garnki oraz naczynia.
Zdrowe, czyli jakie?
Zdrowe garnki to te wykonane z bezpiecznych dla zdrowia materiałów – stali, ceramiki, żeliwa emaliowanego czy szkła. Ważne jest, aby były one wolne od szkodliwych substancji chemicznych. Nie bez znaczenia są też: odporność na korozję i łatwość czyszczenia. Dobrze jest również wybierać garnki, które nadają się do różnych źródeł ciepła. Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na funkcjonalność naczyń, taką jak możliwość dobrania odpowiedniej pokrywki. Jeszcze bardziej ułatwi to zdrowe gotowanie.
Jaki garnek jest najzdrowszy?
Najzdrowsze garnki to te wykonane z bezpiecznych materiałów. Takich, które nie wchodzą w reakcję z żywnością podczas gotowania. Nie bez znaczenia jest też wysoka jakość wykonania. Wszelkie odpryski, obtłuczenia i rysy mogą uwalniać do potraw szkodliwe substancje, jak np. metale ciężkie. Pamiętaj, że nie bez znaczenia jest też to, jak używasz ganków. Zawsze stosuj się do zaleceń producenta.
Na co zwracać uwagę przy wyborze naczyń i garnków?
Najważniejsze są zdecydowanie: materiał, jakość wykonania i odporność na korozję i uszkodzenia. Co jeszcze jest ważne?
– łatwość w utrzymaniu czystości,
– bezpieczeństwo. Wybieraj naczynia i garnki wolne od szkodliwych substancji chemicznych, takich jak PFOA i PTFE,
– uniwersalność (kompatybilność z różnymi źródłami ciepła, takimi jak: płyta indukcyjna, gazowa czy elektryczna),
– uwalnianie prawdziwego aromatu warzyw i mięsa podczas gotowania,
– zachowanie wartości odżywczych jedzenia,
– przydatność dla osób dbających o swoją sylwetkę i prowadzących zdrowy styl życia. A także dla cierpiących na choroby cywilizacyjne (cukrzyca, nadciśnienie, nowotwory, miażdżyca, choroby układu krążenia).
Co wyróżnia garnki ZEPTER?
Unikatowe i wyróżniające się wśród konkurencji. Jako jedyne na świecie – opatentowane. Oto co jeszcze cechuje garnki marki ZEPTER:
– możliwość zdrowego gotowania bez użycia wody i smażenia bez tłuszczu,
– wykorzystanie hipoalergicznej i odpornej na utlenianie stali szlachetnej AISI 316L. Stal ta stosowana jest w przemyśle medycznym i przy produkcji wyrobów luksusowych,
– każdy garnek nadaje się do wszystkich źródeł ciepła (płyt gazowych, indukcyjnych, elektrycznych),
– zastosowanie specjalnego, kompaktowego dna (ZAC), składającego się z trzech warstw metali,
– możliwość połączenia garnków z pokrywą szybkowarową, by gotowanie było jeszcze zdrowsze,
– dzięki swoim właściwościom, gotowanie w naczyniach Zepter staje się praktycznie bezobsługowe. Przygotowanie posiłków jest szybkie i efektywne.