Czy wiesz, że wpływ na nasze zdrowie ma nie tylko to, co jemy, ale również to, w czym przygotowujemy i spożywamy jedzenie? Korzystanie z neutralnych dla organizmu i smaku potraw naczyń i akcesoriów to bardzo ważny aspekt. Szczególnie dla osób dbających o zdrowie swoje i swojej rodziny. Jeśli zastanawiasz się więc, jak wybrać dobre akcesoria kuchenne, jaka patelnia jest najzdrowsza albo w czym przechowywać jedzenie, poniżej znajdziesz odpowiedzi na te pytania. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze najzdrowszej patelni?

Kluczowe znaczenie ma tu rodzaj materiału wykonania oraz jego jakość. Zwróć uwagę na jego skład chemiczny i parametry. Czy jest bezpieczny dla zdrowia? Czy przenika do żywności? To bardzo ważne kwestie, jeśli zastanawiasz się, jaka patelnia będzie najzdrowsza. Wybieraj taki materiał, który nie będzie wchodził w reakcję z żywnością oraz nie będzie się utleniał. Świetnie sprawdzi się tu stal szlachetna, która okazuje się niezawodna jako materiał na akcesoria kuchenne – również patelnie.

Możliwość smażenia bez tłuszczu

Choć może trudno w to uwierzyć, smażenie nie zawsze wymaga dużej ilości tłuszczu. Mało tego, dzięki dobrej jakości patelni, może nie wymagać go wcale. Patelnie Zepter wykonane są w całości ze stali szlachetnej, w tym z trzywarstwowego, akutermicznego dna. To sprawia, że smażone potrawy nie przywierają i nie przypalają się. I to bez grama tłuszczu! Wystarczy kilka kropel wody. To bardzo zdrowa alternatywa dla tradycyjnych patelni, których jakość często pozostawia wiele do życzenia.

Jakość i grubość materiału

To ważne, by patelnia była wytrzymała. Powinna być odporna na przypalenia, deformacje, rdzewienie czy pękanie. Na co zwrócić uwagę przy wyborze?Oprócz  kwestii zdrowotnych, ważne przy wyborze patelni są także inne aspekty. Oto, co jest istotne:

– jedna rączka do kilku patelni i garnków. To rozwiązanie sprawdza się idealnie, by łatwiej przechowywać kuchenne naczynia. Bez dodatkowych raczek zajmują one o wiele mniej miejsca,

– kompatybilność. Nawet, gdy zmienisz źródło ciepła w swoim domu, nie będziesz musiał zmieniać patelni na nowe. Zwróć uwagę, czy wybierane przez Ciebie naczynia sprawdzą się zarówno na kuchenkach elektrycznych, gazowych, jak i indukcyjnych.

Najzdrowsze, czyli jakie?

Plastikowe sztućce, teflonowe patelnie, aluminiowe garnki… Naczynia i akcesoria kuchenne wykonane ze słabej jakości tworzyw, oprócz niskiej ceny, nie mają zbyt wielu zalet. Materiały, z których są wykonane często przenikają do potraw i, co za tym idzie, do organizmu. 

Jednym z nielicznych materiałów polecanych do produkcji naczyń kuchennych jest stal szlachetna. Jest całkowicie bezpieczna, neutralna dla zdrowia i niezwykle wytrzymała. Jednak nawet najlepszy materiał nie gwarantuje jeszcze najwyższej jakości. Liczą się również: grubość dna, jakość wykonania i zastosowanej powłoki. W Zepsklep doskonale o tym wiemy, dlatego oferujemy wyłącznie produkty marki Zepter. Nasze patelnie są wykonane z najwyższej jakości stali szlachetnej, a ich dno składa się aż z trzech warstw.

Przechowywanie jedzenia – rób to dobrze

Przygotowywanie posiłków w bezpiecznych dla zdrowia naczyniach jest ważne. Jednak niemniej istotne jest ich przechowywanie. Oczywiście przygotowane wcześniej i ostudzone danie, bez problemu możesz umieścić w lodówce w tym, w czym zostało przyrządzane (patelnia, garnek…). Jeśli jednak chcesz umieścić danie w osobnym naczyniu, staraj się nie używać do tego celu plastikowych pojemników i misek. Wybieraj te wykonane ze szkła, które jest, podobnie jak stal szlachetna, zupełnie neutralne dla naszych organizmów. Nie zmieniają też właściwości oraz smaku dań.


Jaka patelnia najzdrowsza? To pytanie zadaje sobie wiele osób, poszukując od lat „tej jedynej”. Odpowiedź na nie jest jednak niezbyt skomplikowane. Postaw na stal szlachetną oraz na grube dno, które pozwolą na smażenie bez tłuszczu, ograniczając tym samym jego spożywanie. Postaw na ZEPTER!