Zła dieta zabija !

12 milionów Polaków cierpi na choroby dieto zależne. Aż 80 różnych chorób ma związek z tym co jemy. Dzisiaj nieprawidłowe i niezdrowe odżywianie są główną przyczyną chorób przewlekłych: Otyłość – epidemia globalna, choroba cywilizacyjna według WHO, w Polsce dotyczy już blisko 64% populacji; Cukrzyca – w Polsce zabija ponad 60 000 ludzi rocznie, choroba ta kosztuje Unię Europejską 156 mld dolarów rocznie, według WHO jest częstszą przyczyną zgonów niż AIDS, gruźlica i malaria łącznie. Miażdżyca– zagraża 6 milionom Polaków, Nadciśnienie – dotyczy już 15 milionów ludzi w naszym kraju, Choroby serca – najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce (46% wszystkich zgonów) i Nowotwory – z roku na rok zabijają coraz więcej ludzi, ponad 60% z nich ma związek z dietą, a 100% nowotworów jelita grubego ma związek bezpośrednio z jedzeniem.

Powszechnym błędem jest nieprawidłowe przygotowanie żywności czyli gotowanie w wodzie, w zbyt wysokich temperaturach i smażenie na tłuszczu. To powoduje wypłukanie wartości odżywczych (witamin, minerałów) – zaburzona zostaje synergia działania tych składników np. wapń nie jest odpowiednio wykorzystany przy małej podaży witaminy K i D, D3. Ubogie w wartości odżywcze potrawy nie zapewniają organizmowi podaży niezbędnych składników odżywczych. Ponad to pozbawione zostają naturalnego smaku, koloru i aromatu. Na skutek takiego gotowania i smażenia powstają trucizny, szkodliwe dla zdrowia toksyny i niebezpieczne substancje np.: dioksyny, furany, nitrozaminy, akroleina, akrylamid, kwasy tłuszczowe trans. Zwiększa się również indeks glikemiczny i kaloryczność potraw. Dzieje się tak ponieważ dostępne na rynku garnki uniemożliwiają właściwe gotowanie i smażenie.

Spożywanie małowartościowych potraw sprawia, że je się za dużo. W diecie Polaków brakuje niezbędnych składników odżywczych, a jest zbyt wiele cukru, tłuszczu, soli i zbędnych kalorii - ludzie są przejedzeni ale niedożywieni. Złe samopoczucie, brak energii, problemy z pamięcią i koncentracją to początek. Następstwem są również zaburzenia w gospodarce hormonalnej – problemy z tarczycą, spadek libido, depresje, ograniczenie funkcji seksualnych i bezpłodność. Rozwijają się stany zapalne, alergie, osteoporoza, próchnica, refluks, a nawet schizofrenia. Pamiętajmy o tym, że nieprawidłowe i niezdrowe odżywianie są główną przyczyną wymienionych wcześniej chorób przewlekłych: otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, choroby serca i nowotwory. Ponad 60% wszystkich zgonów Europie jest skutkiem chorób dieto zależnych!



Rozwiązaniem tego problemu jest gotowanie w niższych temperaturach i bez wody aby nie wypłukiwać odżywczych składników, zachować ich właściwe proporcje i przyswajalność oraz naturalny smak, zapach i kolor produktów. Należy smażyć bez dodawania tłuszczu, również w niższych temperaturach by nie powstały niebezpieczne trucizny (akrylamid, akroleina, kwasy tłuszczowe trans).


DLACZEGO WŁAŚNIE ZEPTER?

Ponieważ jesteś Tym co jesz!

Zepter oferuje opatentowany system do zdrowego gotowania i smażenia. Materiał, budowa naczynia i zastosowana technologia pozwalają właśnie na taki, prawidłowy sposób przygotowywania żywności – gotujemy w dużo niższej temperaturze, bez wody i smażymy bez dodawania tłuszczu, również w niższych temperaturach. Niższa temperatura to klucz – chroni wartości odżywcze i hamuje powstawanie trucizn!

Badania na uniwersytecie w Mediolanie potwierdziły, że gotowanie w systemie Zepter pozwala na zachowanie większej ilości składników odżywczych, sprawia, że potrawa jest pełnowartościowa, syta i je się mniej. Nie zawiera szkodliwych toksyn, akroleiny, kwasów tłuszczowych trans, nadmiernej ilości soli i cukru.


Naczynia wykonane są ze stali 316L, to materiał trwały, odporny na korozję, nie utlenia się i nie wchodzi w reakcje chemiczne – w pełni bezpieczny dla alergików. Opatentowane dno ZAC umożliwia korzystanie z różnych źródeł energii (również z kuchenki indukcyjnej). Oszczędza 70% energii. Uchwyty się nie nagrzewają, pokrywka umożliwia cyrkulację pary wodnej i gotowanie bez wody. Wyposażona jest w termo kontroler analogowy lub cyfrowy, który komunikuje się falami radiowymi z kuchenką indukcyjną Zepter lub urządzeniem buzzer – jest to bardzo nowoczesne i wygodne rozwiązanie, nie musisz być w kuchni podczas gotowania. Wszystkie elementy systemu: naczynia, patelnie, durszlak, miski, tarki, półmiski są kompatybilne i umożliwiają gotowanie w krótkim czasie kilku potraw na jednym źródle energii.

Jest również pokrywa ciśnieniowa Syncro-Click, która skraca czas gotowania aż do 80%, oszczędzamy w ten sposób do 60% energii, jest dostępna w wersji 20 i 24 cm, a więc pasuje do naczyń o różnej wielkości i pojemności. Kompletny system umożliwia przygotowywanie, mycie, płukanie produktów, gotowanie, smażenie, przechowywanie i podawanie. Naczynia łatwo się myje (można w zmywarce), mało miejsca potrzebujemy do ich przechowywania ponieważ mogą być włożone jeden do drugiego.



Oszczędności generowane przez naczynia finansują ich zakup – najlepszą inwestycję w zdrowie.