CLAFOUTIS – ciasto ucierane z czereśniami z patelni Zepter

Składniki:

600 g czereśni wydrylowanych

50 g masła

75 g cukru pudru

75 g mąki pszennej

75 g mąki krupczatki

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

Szczypta soli

Tłuszcz do wysmarowania patelni

Naczynia: Mikser VO-022-K, Patelnia Z-2430, płyta indukcyjna Zepter Z-993R


Sposób przygotowania potrawy:

Patelnię wysmaruj tłuszczem, a następnie dno naczynia wyłóż papierem do pieczenia.

Czereśnie ułóż tak, by przykryły całe dno. Pozostałe składniki wymieszaj w misce za pomocą MixSy (nóż rozdrabniacz) na jednolitą masę i zalej nią czereśnię.

Patelnię przykryj pokrywką, rozgrzej naczynie do temperatury 160stopni i zmniejsz źródło ciepła do minimum (do ok 120 stopni).

Piecz przez około 30 minut. Następnie wyłącz źródła ciepła, zdejmij pokrywkę i pozostaw na 5 minut otwartą patelnię. Następnie przykryj patelnię półmiskiem do serwowania lub tacą o średnicy 24cm i odwróć dnem do góry. Zdejmij papier, posyp cukrem pudrem. Można użyć innych owoców.


Smacznego!