CLAFOUTIS – ciasto ucierane z czereśniami z patelni Zepter
Składniki:
600 g czereśni wydrylowanych
50 g masła
75 g cukru pudru
75 g mąki pszennej
75 g mąki krupczatki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Szczypta soli
Tłuszcz do wysmarowania patelni
Naczynia: Mikser VO-022-K, Patelnia Z-2430, płyta indukcyjna Zepter Z-993R
Sposób przygotowania potrawy:
Patelnię wysmaruj tłuszczem, a następnie dno naczynia wyłóż papierem do pieczenia.
Czereśnie ułóż tak, by przykryły całe dno. Pozostałe składniki wymieszaj w misce za pomocą MixSy (nóż rozdrabniacz) na jednolitą masę i zalej nią czereśnię.
Patelnię przykryj pokrywką, rozgrzej naczynie do temperatury 160stopni i zmniejsz źródło ciepła do minimum (do ok 120 stopni).
Piecz przez około 30 minut. Następnie wyłącz źródła ciepła, zdejmij pokrywkę i pozostaw na 5 minut otwartą patelnię. Następnie przykryj patelnię półmiskiem do serwowania lub tacą o średnicy 24cm i odwróć dnem do góry. Zdejmij papier, posyp cukrem pudrem. Można użyć innych owoców.
Smacznego!